Profesyonel Apartman Yöneticiliği
Alanında uzman bir teknik kadro ile beraber pek çok profesyonel apartman yöneticiliği hizmetleri sunmaktayız. Kanunlarla belirlenmiş olan hukuki altyapı ile hizmet vermekte olan kurumumuz ustalaşmış Apartman Yönetimi iyi mi Yapılır diyerek firmamızla bildirişime geçen pek çok sitenin daha huzurlu ve konforlu bir yaşam alanına dönüşmesine katkı sunmuştur. Gerek minik siteler gerekse devasa büyüklükteki siteler için kurumumuzla irtibata geçildiğinde ilk önce lüzumlu olan yasal yükümlülükler yerine getirilmekte sitenin hukuki yönetim uygulamaları kurumunuz tarafınca sağlanmaktadır. Bütün kanunlar kapsamında site yönetimi konseptinde belirlenmiş olan uygulamalarımızda site ile ilgili borçların takibi, İhtar ve ihbarnamelerin noter kanalıyla çekilmesi, eğer var ise icra takiplerinin yapılması, gerekli olan şartlar da davaların açılması kurumumuzca gerçekleştirilecektir.

Apartman Yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanunu 2023
Apartman Yönetimi Kanunu ile Apartman binasında bulunan kat sahiplerinin, bizzat haiz olduğu hak ve sorumluluklar kanun maddelerince önceden belirlenmiştir. Apartman binalarında sonradan oluşturulacak yönetim, yöneticinin yada yönetiminin vazife ve görev yetkileri esaslıca belirtilmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu dahilince apartman yönetmeliği ve kat mülkiyeti kanunu detaylı şekilde açıklanmaktadır.
Apartman Aidat Yönetmeliği 2023
Profesyonel Apartman Yöneticiliği Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 – 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü antak kalma olmadıkça:
Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi öteki giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa hisseı oranında; katılmakla yükümlüdür.
Kat malikleri ortak yer yada tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek yada kendi bağlarımsız kısmınün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider yada avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, öteki kat maliklerinden her biri yada yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere nazaran dava açılabilir, icra takip edeni yapılabilir.
Gider ve ön ödeme payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Kat malikleri kurulunun toplantısı ve kararları:
I – Toplantı zamanı:
Madde 29 – Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.
Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir.
İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir. (Ek cümle: 14/11/2007-5711/14 md.) İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamaz.
II – Yeter sayı:
Madde 30 – Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasiyle toplanır ve oy
çokluğuyla karar verir.
(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/15 md.) Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç onbeş gün sonra yapılır. Bu toplantıda karar yeter sayısı, katılanların salt
çoğunluğudur.Bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.
III – Oya katılma:
Madde 31 – Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz; oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.
Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz. Profesyonel Apartman Yöneticiliği
(Değişik son fıkra: 14/11/2007-5711/16 md.) Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.
IV – Kararlar:
Madde 32 – Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir
Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.
Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır. Profesyonel Apartman Yöneticiliği
Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır; karara aykırı oy verenler bu aykırılığınsebebini belirterek imza koyarlar.
Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür.
V – Hakimin müdahalesi:
Madde 33 – (Değişik birinci fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32 nci madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden Profesyonel Apartman Yöneticiliği
başlayarak altı ay içinde anagayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir; kat malikleri kurulu kararlarının yok veya mutlak butlanla hükümsüz sayıldığı durumlarda süre koşulu aranmaz. Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder.
(Değişik üçüncü fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.
Apartman Site Aidat Nasıl Belirlenir 2023
Konut sitelerinde ve apartmanlarda kat maliklerinin, ana gayrimenkulün giderlerine katılmaları gerekiyor. Bu katılım aidat ödemeleri ile sağlanıyor. Peki söz konusu aidat nasıl belirlenir? İşte yanıtı…
Profesyonel Apartman Yöneticiliği Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartman ve konut sitelerindeki tüm kat maliklerinin anagayrimenkul ile ilgili yapılan harcamalara eşit oranda katılmaları gerekiyor.
Söz konusu aidat ödemeleri ile ilgili kanun esaslarına göre, kat maliki anagayrimenkul ile ilgili katılması gereken hususlar: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avans; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderler; ortak tesislerin işletme giderleri; giderler için toplanacak avans.
Peki apartman aidatı nasıl belirlenir? Site aidatı nasıl belirlenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Apartman ve site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılır. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünür. Böylece kat maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenir.
Söz konusu aidat borcunu ödemeyenler için cezai yaptırımlar söz konusu. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.
Boş daireye aidat verilir mi
Kat maliki olduğunuz daireniz boş ise bu durumda, boş daire için aidat ödemek gerekiyor mu? Boş daireye aidat verilir mi? İşte Apartman Aidatı Kanunu kapsamında yer alan aidat yükümlüleri ile ilgili hükümler…
Boş daireye aidat verilir mi?
Apartman aidatları; apartmanın kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi gibi giderleri için tüm kat maliklerinden eşit olarak toplanıyor. Apartman aidat bedeli, kat malikleri genel kurul toplantısında belirleniyor. Peki boş daireye aidat verilir mi?
“Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.”
Yukarıda yer alan Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan “aidat” hükümlerine göre, boş daireler için de aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.
Oturmadıkları evin aidatını ödemek istemeyen kat malikleri de bu ev için aidat vermek ile yükümlü oluyor. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat maliklerine, icra takibi yapılabiliyor. Söz konusu kanun hükümleri şu şekilde sıralanıyor:
“Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.”
Bina aidatını ödemeyen kişiye dava açılabilir mi?
Aidatların, tüm kat malikleri tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen; bina aidatını ödemeyen kişiye dava açılabilir mi? İşte apartman aidatı ile ilgili yasal hükümler…
Bina aidatını ödemeyen kişiye dava açılabilir mi?
Bina aidatları, arsa payına bakılmadan tüm kat maliklerinden eşit şekilde; apartman giderlerinin temin edilmesi için alınıyor. Aidat ödemelerinin zamanında yapılması gerekiyor.
Apartman aidatı ile ilgili yasal hükümler, aşağıda sıralanıyor:
Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 – 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
Bina aidatı ödemeyen;
Bina giderleri için belirlenen aidat ödemelerini yapmayan kat maliki veya kiracılar için cezai yaptırımlar uygulanıyor. Bina aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.
Site aidatı ne zaman başlar?
Sitenin kapıcısı, kalorifercisi, bahçıvanı ve bekçisi gibi giderleri için tüm kat maliklerinden belirli oranlarda aidatlar toplanıyor. Kat malikleri toplantısında belirlenen bu aidatlar ne kadar oluyor? Peki,site aidatı ne zaman başlar?
Profesyonel Apartman Yöneticiliği Sitede ortak kullanım alanlarının giderleri ve günlük hizmetlerin giderleri için kat maliklerinden belli bir oranda aidat alınıyor.
Aidat bedelleri, kat malikleri toplantısında belirleniyor. Aidat miktarı apartmanın giderleri doğrultusunda herkesten belirli oranlarda alınıyor.
Site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Bu şekilde maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenmiş oluyor.
Sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.
Site aidatı ne zaman başlar?
Yapı kullanma izni veya Kat irtifakı belgesi alınma tarihinden önceki giderleri müteahhit kendisi karşılayacaktır.
Bu tarihten sonra sitenin “ortak giderlerini öncelikle mütahhid gerçekleştiryor. Diğerlerine ve kendi bağımsız bölümlerine pay ediyor. Sonraki her satışta yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren oturmasalarda ödemek durumunda oluyorlar.
Site aidatları neye göre belirlenir?
Kat maliklerinin anagayrimenkul üzerinde yapılan tüm harcamalara eşit olarak katılması gerekiyor. Katınılmadığı durumlarda cezai yaptırımlar uygulanabien site aidatları neye göre belirlenir? İşte Site aidatları neye göre belirlenir sorusunun yanıtı..
Sitelerindeki tüm kat maliklerinin anagayrimenkul ile ilgili yapılan harcamalara belirli oranlarda katılmaları gerekiyor. Kat maliki anagayrimenkul için katılması gereken hususlar arasında kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avans ve sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlerin harcamlarına katılması gerekiyor.Bu konuda ki hususlar Kat Mülkiyeti Kanununa göre şu şekilde açıklanmıştır;
Madde 20
Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile
yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün
durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
Gelelim site aidatları neye göre belirlenir sorusunun yanıtına..
Site aidatları neye göre belirlenir?
Site aidatları için kat maliklerinden alınması gereken bedel, apartman veya sitenin giderleri doğrultusunda belirleniyor. Site aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anagayrimenkulün tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Bu şekilde maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenmiş oluyor.
Örneğin oturduğunuz sitede havuz, süs bahçesi, koşu parkuru gibi alanlar varsa, bu alanların bakımı ve onarımı için ne kadar gider yapılıyorsa, giderlerin karşılanabileceği miktarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor.
Aidat borcunu ödemeyenler için cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyror. Kat Mülkiyeti Kanununa göre, aidatı ödemeyen kimselere, borcun ödenmesi için ilk olarak ihtarname çekiliyor. İhtarnamede belirtilen süre içinde ödeme yapılmaması halinde, söz konusu kişiye dava açılabiliyor.
Apartmanlarda Kolay Taşının
Profesyonel Apartman Yöneticiliği Başta İstanbul evden eve nakliyat olmak üzere Türkiye geneli Şehir içi taşımacılık ve Şehirler arası nakliyat hizmeti sunuyoruz. Özsoy Evden Eve Nakliyat LTD ŞTİ şirketimiz ile resmi yazılı sözleşmeli nakliyat hizmetlerini ekonomik fiyatlarla alabilirsiniz. Nakliyat ücret bilgisi için evden eve nakliyat sayfasını ziyaret ediniz. Ayrıca ilgili kanun maddesi ve mevzuat metnini aşağıda bulabilirsiniz.
Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
Profesyonel Apartman Yöneticiliği
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.634.pdfGüncel Resmi Kat Mülkiyeti Kanunu PDF İndir oku
Sıkça Sorulan sorular
Evet. Kmk 20’inci maddesine göre kesinlikle sorumludurlar. Ancak tüm kat malikleri oy birliği ile alacakları kararla, giriş ve zemin katların asansör ödemelerinden muaf tutulabilirler. Bu alacakları kararı da yönetim planına işlemelerinde yarar var.
Binanın dış görünümünde değişiklik olacağından, açık balkonlarının kapatılması veya odaya katılması için kat maliklerinin 4/5 inin izninin alınması şart.
Hayır. Yönetici kiracıya hesap vermek zorunda değildir. Kat maliklerine hesap verme yükümlülüğü vardır.
Ana taşınmazın tüm bağımsız bölüm maliklerinin imzalarıyla yaptıkları sözleşmedir.
Feshedebilir. Ancak yönetici, denetçi veya kat maliklerinin 1/3’ü ile hızlı bir şekilde en az 15 gün öncesinden toplantı sebebi belirtilerek olağanüstü toplantı çağrısı tebliğ etmelilerdir. İstifa eden yönetici istifa dilekçesini sunduktan sonra toplantıda yönettiği döneme ilişkin hesabını verir.
Yönetim firmaları için ise yapılan sözleşmeyi dikkate alınarak kat (bağımsız bölüm) malikleri kendilerine düşen borçları ve yükümlülüklerini yöneticiye karşı yerine getirmedikleri taktirde istifa etmesi uygun olmaktadır.
Ayrıca Yargıtay 5.Hukuk Dairesi :29.01.1990, E:1990/1192, K:1990/1477 kararında “ölüm, istifa veya görevden alınma ile boşaltılmış sayılmaktadır. Yönetici istediği zaman istifa edebilir.” ibaresi yer almaktadır.
“İstifa eden yönetici yerine, kat mâlikleri toplantıya çağrılmadan ve oradan bir karar alınmadan, yönetici atanması için mahkemeye başvurulamaz.” (Y. 5. HD., 16.2.1976, E. 1976/381, K. 1976/1762.)
Böyle bir mecburiyet yoktur.
Kat malikleri kurulu, aralarında başka karar türlü bir kakar almadıklarında;
Tüm ortak yerlerin bakım, onarım, koruma, güçlendirme giderleri.
Ana taşınmazsın sigorta ettirilmesi.
Yönetici aylığı (ücreti).
Ortak tesislerin işletme giderleri ve bakım aylığı gibi giderler
Toplantı da oy çokluğu ile alınacak karar ile apartman / site yönetim firması ile binanın yönetilmesi için karar alınır . İlgili firmanın ticari ünvanı ve vergi numarası belirtilemesi dışında yapılacak yöneticilik sözleşmesi ile devredilmesinde fayda bulunmaktadır. Apartman / Site’ye ait belgeler (karar defteri, işletme defteri vb.) apartmanın verdiğine ilgili firmaya teslim ettiğine dair belge bulundurması açısından teslim tutanağı düzenerek verilir. Devir işlemi yapılırken apartman / site’nin tüm hesap durumu, aidat avansı borç – alacak durumu, binanın firmalarla ilgili cari hesap bakiyeleri firmaya yazılı olarak verilir.
Apartman / site ile yapılacak yöneticilik sözleşmesinde firmanın resmi bilgiler ile binanın bilgileri taraflar bölümünde yer almalıdır. Sözleşme süresince aylık hizmet bedeli ve sözleşme fesih konusu yer almalıdır. Profesyonel yönetim firmasının vereceği hizmetler belirtilmelidir. Sözleşme firma adına ve bina adına yetkili kişiler tarafından imzalanarak 1 nüsha bina’da 1 nüsha’da yönetim firmasında kalacak şekilde 2 nüsha olarak düzenlenir.
Yönetim firması ilk olarak apartman / site’nin işletme projesini hazırlar. Aidat avansı ve binanın cari hesap bilgilerini kendi sistemlerine girerek tahsil edilmeyen alacaklar varsa gerekli iletişimi sağlar. Düzenli olarak aidat avansı takibini yapar. Aparman / site’nin öncelikli acil yapılması gereken kanun tarafından zorunlu tutulan işler varsa eksikliklerini gidermek için çalışmalara başlar. Sakinlerin güvenliği için eksiklikleri tespit ederek durumu hakkında bilgileri toplar. Çalışan personel varsa özlük dosyasında eksiklikler varsa tamamlar.